BALKANI
   English   Български
"Водата на спомена" Георгиос Молескис


Стихове. Превод Стефка Паунова,
Първо издание, кипърска, 75 стр., цена 15 лв
Излязла от печат 2004
ISBN 954-8353-74-1

...Уморени сме. Носим на плещите си такъв товар, че трудно ще сътворим нови митове. Изминахме дълъг път и всичко ни притиска, историята, откритията, култовете… Какво да правим с богатството, състаряващо ни с всеки изминат ден? Играем с душите си, издигаме идоли на идолите, присмиваме им се, придаваме им тленни форми, но не можем да се отървем от бремето им. И все по-лесно приемаме разрухата във вечността...
Из „Пламъкът в края на свещта“

***
...Поезията дори когато рисува като че видимото, е изкуство на “блясъка, заключен вътре в нас”, на неизразимото “дълбоко в нас”, ако цитирам два стиха на Георгиос Молескис. От биографичната справка разбирам, че Молескис е и новелист, и литературовед, и славист (русист), но книгата му на български “Водата на спомена” го представя в основното му амплоа – поезията. За Молескис мисията на поета и поезията е да преобръщат “отвън ватъре” не само думите, но и живота; поезията е “неприспособимата история” на необузданото време”. Не зная какво дължи Молескис на руската поезия, но се изкушавам да го нарека “средиземноморец със славянска душа”, въпреки че подобни културни идентификации най-често са твърде неясни и имат само исторически блясък, макар че родината на поетите е езикът им, поетите едва ли трябва да се идентифицират етнически, регионално, бих ги нарекъл не дори граждани на света, а граждани на битието, които превръщат онтичната реалност в онтологическа, с онази битийна “самодостатъчност”, която притежава само изкуството.
Изкушава ме да говоря за доминацията на водните образи в поезията на Молескис в духа на Башларовото “вода и мечтание” (lien et reverie) но уводното ми слово трябва да бъде кратко.

Светлозар Игов

 Книгите на издателство БАЛКАНИ може да закупите тук.

:: нагоре :: назад :: начало :: 
(c) 2002-2022 BALKANI, created by ABC Design & Communication
Полезни връзки:  liternet.bg   kultura   veramutafchieva.net   georgigrozdev.eu   openculture