BALKANI
   English   Български
Новаторски смисъл, непозната гледна точка Критически портрет на писателя Георги Гроздев - том с критически интерпретации на творчеството му излезе от печат на 13 юли 2023. Томът е 360 страници и обхваща периода от 2000 до 2023 г.

Като белетрист Георги Гроздев безспорно е един от най-значителните анималисти в българската проза. В това отношение обаче той не може да бъде сравнен с традицията, с класическите Йордан Йовков и Емилиян Станев, както и с епизодичните опити на Йордан Радичков или Дончо Цончев.
Предходната анималистична линия пренася човешкото у животните, проектира човешкия свят в природата и така всъщност вдъхва сантимент на дивото. При Гроздев е обратното - дивото нахлува в света на хората, всеки отделен герой е витална проекция на първични състояния
Всъщност идеята на Георги Гроздев за „плячката“ по време на разтурени времена не е метафора, която може да се идентифицира само с българския свят. Тя е приложима навсякъде, неговата анималистика е своеобразен образ на обществата. Не на човека, а на обществата – нещо, с което Гроздев влиза в традицията на българската проза с новаторски смисъл, с непозната гледна точка.


Проф. Антоанета Алипиева
Уводна студия към том с критически отзиви за творчеството
на Георги Гроздев


 Книгите на издателство БАЛКАНИ може да закупите тук.

:: нагоре :: назад :: начало :: 
(c) 2002-2024 BALKANI, created by ABC Design & Communication