BALKANI
   English   Български
Балканска Библиотека

"Кипърски разкази", Георгиос Пиеридис

Разкази. Превод Христина Щеревал Съставител Христос Хаджипапас
Първо издание,кипърска, 2003 г., 134 стр., цена 15 лв.
ISBN 954-8353-69-5


Прекарал първата половина от живота си в Египет, в същата Александрия, в която е живял Кавафис (дали го е познавал?), първият му роман, излязъл през 1945 година, е за хората, свързали съдбата си с памука (спомних си тютюна на нашия Димов). След това се връща в родината на родителите си, Кипър, живее във Фамагуста – същата Фамагуста, която е люляла във миражите си нашия Вапцаров и която днес – казват - е пуста. Разказите, които Пиридис пише във втората половина на дългия си, както на нашата Багряна, живот (свидетел на целия ХХ век) представят пъстра галерия от човешки типове и съдби, видяни с проницателен психологически поглед и една еклиазиастовска печал, но на един модерен хуманизъм. В погледа на Пиеридис има много съчувствие към “унизените и оскърбените”, към “клетниците”, но това не е просто традиционен социален сантиментализъм , а горчивото чувство на човек, лишен от социални илюзии, които претърпяха катастрофа в края на ХХ век.
Преди двадесет години бих чел прозата на Пиеридис като старомоден реализъм и с чувството, че виждам в тях едно минало за нас, българите. Днешният прочит ме кара да виждам в социалната действителност на тази проза и наше бъдеще, което вече е настояще.
У Пиеридис ме впечатли художественото пресъздаване на образи като тези на героите в “Предателят”, “Борбата на Костандис”, и “Хариклия”. А “миниатюрите” му представят един самобитен жанр, който своеобразно синтезира изкуството на социално-характерологичния портретен медальон с нещо, което бих нарекъл роман-резюме.
Светлозар Игов(c) 2002-2023 BALKANI, created by ABC Design & Communication