BALKANI
   English   Български
Балканска Библиотека

"Невъзвратимо лято", Бесник Мустафай

Албанска, Първо издание, цена 15 лв, 190 стр.


Романът "Невъзвратимо лято" представлява една своеобразна оригинална изповед, в която звучи неистовата жажда на една жена да види осъществена своята несбъдната мечта.
Действието се развива в Тирана през осемдесетте години на XX век, а главните герои са Сана и Гòри, които са сгодени и Гòри и е дал "беса" (дадена дума, обещание по-силно от клетва, което и смъртта не може да отмени), че когато се оженят, ще отидат през медения си месец поне за две седмици на плажа в Дуръс. Но междувременно, след капитулацията на Италия, страната е окупирана от нацистка Германия. Наскоро след това Гори е обвинен в конспиративна дейност, заловен и изпратен в лагера Маутхаузен. Не минават и няколко месеца, когато Сана получава вестта, че Гори е бил екзекутиран на 29 юни. Едва след четиридесет години тя научава, че той не е бил екзекутиран на 29 юни, а на 13 юли. Потресена, че през всичкото това време е смятала първата дата за деня на неговата гибел, а всъщност тогава Гори е бил все още жив и навярно се е надявал да се избави от този ад и е кроил планове за бъдещето им, Сана с угризения на съвестта пред паметта му, се чувства негова длъжница. И така полубудна и в полусън, героинята изгражда в подсъзнанието си завръщането на любимия, сключването на гражданския брак и заминаването им, за да прекарат заедно през тези две седмици, мечтания някога меден месец край морето.
Накрая след мислено преживяното щастие и раздялата им на гарата в Дуръс, където любимият й съпруг слиза от влака, за да купи нещо за закуска и изчезва, сякаш потъва вдън земя. Влакът потегля и Сана тръгва към столицата, където ще се върне сред живите, за да продължи злочестата си съдба на незадомена самотница, при което тихо прошепва: "Забрави ли, че той трябва да се върне в Маутхаузен? Предстои му целия този дълъг път, та да бъде там на 13 юли на всяка цена, защото смъртта не чака..."
Романът "Невъзвратимо лято" съдържа 150 страници, написан е на прецизен и поетичен език, поради което се чете с особен интерес и увлечение. Публикуван е в Тирана от ИК "АРБРИ" през 1992 г.(c) 2002-2023 BALKANI, created by ABC Design & Communication